1941

1 – 15 Ağustos 1941: Churchill ile Roosevelt buluşuyor

1 Ağustos 1941 Cumhurbaşkanı Roosevelt’in elçisi Harry Hopkins Moskova’ya “dost canlısı bir gözlemci” olarak geldi ve Stalin’le görüştü. Stalin’den Hopkins’e: “Hitler’in en büyük zayıflığı, ondan ve hükümetinin ahlaksız uygulamalarından nefret eden çok sayıda ezilen insandır.” İngiliz bahisçiler Sovyet’in devasa Kızıl Ordu’ya karşı saldırıları sayesinde Almanya’nın yıl sonuna kadar mağlup olma oranını 3-1’den, 7-1’e çıkarıyor.

An exclusive new drinking society has opened in Britain- "Guinea Pig Club" for badly burned Royal Air Force pilots, undergoing experimental plastic surgery in hospital in East Grinstead
Gine Domuzu Kulübü

Norveç’te özel radyo mülkiyeti yasaklandı. Nazi işgalcileri, Wehrmacht’a karşı yapılan büyük sabotaj kampanyası için BBC propagandasını

Harry Hopkins Moskova’da Stalin ile

suçluyor.

2 Ağustos 1941 Doğu Grinstead’deki hastanede deneysel plastik cerrahi uygulanan, kötü yanmış Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotları için İngiltere’deki “Gine Domuzu Kulübü”nde içki grubu kuruldu. Gine domuzları yanık yüzleri yeniden inşa etmek için yeni ameliyatlara öncülük eden Dr. Archibald McIndoe’nin hastalarına verilen isim. Bilek derisinden yapılan ‘pedicled flap’ yeni bir burun için geçici bir kan kaynağı görevi görmektedir. McIndoe, hastaları için psikolojik ve aynı zamanda cerrahi tedavi konusunda ısrar ediyor.

Çin’deki Japon işgalciler, milliyetçi ve Komünist direnişe son vermeyi ve Doğu Çin’deki imparatorluğunu güvence altına almayı hedefleyen devasa yeni bir saldırı başlattılar.

Çin’deki Japon kuvvetleri, gerilla direnişini ortadan kaldırmak için, “Hepsine Üç Politika” adı altındaki acımasız taktiklerini kullanıyor: “Hepsini öldür, hepsini yağmala, hepsini yok et”. Aynı zamanda “Küle dönüştürme stratejisi” olarak da adlandırılan “Hepsine Üç Politika” Komünist gerillaları ortadan kaldırmak için kasabaları yakma, yiyeceklere el koyma ve Çinli sivilleri geniş hapishane kamplarına alma şeklinde uygulanıyor.

Japanese invaders of China launching huge new offensive, aiming to finally crush Nationalist & Communist resistance & secure their empire in eastern China.
Japon Ordusu, Çin’de 1941

Mihver kuvvetleri SSCB’yi işgal etmeye başladıktan beş hafta sonra, Wehrmacht’ın ilerlemesi yavaşladı, ama yine de Sovyetlerin yüreğine

Nazi "euthanasia" program Aktion T4 is secretly killing 10,000s of mentally disabled people, "to keep German blood pure
Neues Volk

doğru bıçağını derinlemesine saplamış durumda.

3 Ağustos 1941 Nazi işgali altındaki Fransa’da Louis Berrier adlı sivil Almanlar tarafından idam edildi; suçu İngiltere’ye giden bir haber güvercinini serbest bırakmaktı.

Nazi hükümetine karşı olağanüstü bir meydan okuma eylemi gerçekleşti: Katolik Münster Piskoposu Clemens August Graf von Galen, pazar günü vaazında zihinsel engelli Almanların topluca öldürülmesini kınadı. Nazi “ötanazi” programı Aktion T4 “Alman kanını saf tutmak için” 10.000 zihinsel engelli insanı gizlice öldürüyor. Nazi akıl hastalarının toplu katliamı Almanya’da sır olarak saklanıyor. Akıl hastanelerinin yakınındaki kasabalarının üstü insan saçı içeren krematoryum külü ile kaplanmıştı. Almanya’nın Hristiyan kiliseleri, akıl hastalarına karşı Nazi ötanazisine öfke kusuyor: Munster Piskoposu: “Biz de yaşlanıp zayıfladığımızda kendimize acımamız gerekir.”

Royal Navy catapult-launched fighter planes have scored their first kill: one has shot down a Luftwaffe long-range "Condor" bomber, over the mid-Atlantic.
İngiliz Kraliyet Donanması gemilerinden mancınıkla fırlatılan avcı uçakları

Kraliyet Donanmasından mancınıkla fırlatılan avcı uçakları ilk vuruşlarını yaptı: Biri Atlantik ortasındaki bir Luftwaffe’nin uzun menzilli “Condor” adlı bombardıman uçağını vurdu.

4 Ağustos 1941 ABD, yaklaşmakta olan Sovyet’in çöküşü korkusundan dolayı SSCB’ye askeri yardım göndermeyi taahhüt etti. Başlangıçta isteksiz bir Cumhurbaşkanı Roosevelt, Kızıl Ordu’nun Almanlarla mücadeleye en az yılın sonuna kadar devam edebileceğine ikna edildi. SSCB’nin güneyindeki Alman ilerlemesi, büyük bir kıskaç hareketine bölündü ve güzel yaz havası sürerken, Almanlar kilit şehri almak için Kiev’in etrafını kapattı.

Hitler, SSCB’de “istenmeyenlerin tasfiyesi” konulu günlük güncellemeler emretti: Bugün SS ölüm mangaları Letonya’da kurşuna dizilen 1500 Yahudi ve Çingene raporunu verdi.

Stalin, Soviet generals & ministers are watching captured German newsreels in the Kremlin: gasps of horror from the viewers as they see footage of massive Soviet losses A Soviet translator in the Kremlin: "I wept as the film showed the faces of our captured soldiers- just scared little boys."
Almanlara esir düşen Rus askerleri, 1941

5 Ağustos 1941 Almanlar şimdi Smolensk’te sıkışıp kalmış Sovyet birliklerini tozunu atıyor: 300.000 Kızıl Ordu esiri, 3.200 tank, 3.100 silah ele geçirildi.

Alman askeri Karl Fuchs evinde şöyle yazıyor: “Zavallı Rus orduları başlarına dayanan silahla hareket eden sarhoş suçlulardan başka bir şey değildir. Yahudilerce coşkunlukla kamçılanan Bu Bolşevik insanaltlarına (subhuman[1]) karşı savaş, tam zamanında gerçekleşen bir savaştır.”

Stalin, Sovyet generalleri ve bakanları Kremlin’de yakalanan Alman haber bültenlerini izliyor: İzleyiciler büyük Sovyet kayıplarını gördüklerinde korkudan solukları kesiliyor. Kremlin’deki bir Sovyet tercümanı: “Filmin yakalanan askerlerimizin yüzlerini gösterdiği anda ağladım; küçük çocuklar gibi korkuyorlardı.”

https://www.youtube.com/watch?v=7_9R9LU1F84

Sovyet Generali Zhukov, Stalin’i, Almanlar Kiev’i kuşatmakla tehdit ettiği takdirde Kızıl Ordu’nun savunulamaz şehri terk etmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Stalin: “Saçmalamayı kes!”

“Jeep" is nicknamed after GP, for General Purpose vehicle- or perhaps after Popeye cartoon "Eugene the Jeep":
Jeep (General Purpose vehicle) 1941

6 Ağustos 1941 ABD Ordusu manevra birlikleri “Jeep” adlı yepyeni bir aracı, pratikte her şeyi yapabilen küçük bir araç-kamyonu sergiliyor. “Jeep” GP’den sonra ‘Genel Amaçlı’ (General Purpose vehicle) araç için veya belki de ‘Popeye’ karikatüründen “Eugene the Jeep”e atfen bu takma adı almıştır.

7 Ağustos 1941 ABD Başkanı Roosevelt, ABD basınına göre ülkeden ayrıldı ve cumhurbaşkanlığı yatında hafta boyunca Karayiplerde tatile çıktığını düşünülüyor. Gerçekten bir ABD savaş gemisinde Atlantik’e gidiyor.

SSCB ile Polonya sürgündeki hükümeti arasındaki yeni ittifakın bir parçası olarak, Nazilerle savaşması için Sovyet gizli polisi tarafından önceden tutuklanan veya zulüm gören Polonyalı askerlerden oluşan SSCB’de bir ordu kuruluyor. Polonya Generali Wladyslaw Anders, yeni “Serbest Polonya Ordusu”na liderlik etmesi için 7 ay hücre hapsinde tutulduktan sonra NKVD tarafından serbest bırakıldı.

101 pilots on "temporary leave" from US Army have formed a mercenary airforce in China, fighting Japanese invaders as the "Flying Tigers".
Flying Tigers

ABD Ordusu’ndan “geçici izin” ile ayrılan 101 pilot, Çin’de işgalcilerle “Uçan Kaplanlar” (Flying Tigers) adıyla savaşan paralı bir hava kuvvetleri oluşturdu. ABD, Japonya ve Çin arasında resmi olarak hala tarafsız, ancak “Uçan Kaplanlar” gizlice Cumhurbaşkanı Roosevelt tarafından destekleniyor: “Bunların Japonları öldürmelerine izin verin.” “Emekli” ABD pilotları şu anda Çin Ulusal Ordusu tarafından çifte maaş ile işe alındı, ayrıca düşürülen her Japon uçağı için 500 $ bonus ödül verildi.

Ukrayna’daki Zhitomir kasabasını işgal eden Naziler 402 yerel Yahudiye seyrettirerek önce 2 yerel hahamı asıyor sonra seyircileri de katlediyor.

8 Ağustos 1941 Moskova’ya saldıran Luftwaffe’nin intikamını almak için beş Sovyet Ilyushin-4 bombardıman uçağı Berlin’e bir gece saldırısı düzenledi: Uçaklardan sadece

In Ukrainian town of Zhitomir, invading Nazis hang 2 local rabbis, forcing 402 local Jewish people to watch, then massacre them.
Zhitomir’de Nazilerce asılan Yahudiler

birisi 1500 mil yolculuğu tamamlayabildi.

Ukrayna’nın derinliklerine inen Alman güçleri, acımasız Komünist rejimin yıllarından usanan ve “Führer’in askerlerini kurtarıcı olarak görerek, çiçek çelenkleriyle selamlayan birçok köy tarafından karşılanıyor. Ateist Komünistler tarafından zulüm gören bazı dindar Ukraynalılar, Alman tanklarındaki haçların Hristiyan bir “Bolşevizme karşı haçlı seferini” temsil ettiğini düşünüyor.

Wehrmacht istilacıları Rus sığırlarına, hayvanlarına ve tahıllarına el koyuyor, bal için arı kovanlarını parçalayor. Protesto eden halktan kişiler vuruluyor. Wehrmacht bayram ederken, Kızıl Ordu esirleri açlıktan ölüyor; bir Alman muhafız: “Rus mahkumlar yere düştü ve sığır gibi ot yiyorlar.”

German forces smashing deep into Ukraine are welcomed by many villages- some with flowery arches greeting "Führer's liberators" from years of brutal Communist regime. Some religious Ukrainians- persecuted by atheist Communists- think the crosses on German tanks represent a Christian "crusade against Bolshevism
Ukraynalı Katolikler Almanları çiçeklerle kurtarıcı olarak karşılıyorlar

9 Ağustos 1941 Alman işgali altındaki Amsterdam’da bulunan Nazi’nin kontrol ettiği Liro Bank, tüm Hollandalı Yahudilere varlıklarını teslim etmelerini emretti; yeni gönülsüz “müşteriler” sadece 1000 gulden (~ 400 $) tutarında nakit tutabilir. Nazi “Hırsız Bankası” Liro, hedeflerini güvence altına almak için saygın Hollandalı banka Lippmann-Rosenthal’ın adını aldı; Almanların asla geri ödememeyi planladıkları, çalınan tasarrufları için Yahudilere değersiz makbuzlar verildi.

İngiltere Başbakanı Churchill şimdi gizlice ABD Başkanı Roosevelt ile görüşüyor, savaşın başlamasından bu yana ilk kez her ikisi de Amerikanların Nazilere karşı desteğiyle ilgili bir konferans için savaş gemileriyle Newfoundland’a götürülüyor.

10 Ağustos 1941 Avustralya’dan Sidney’e kadar olan Avustralya’daki kıyı kentleri, “savaş kışkırtıcılığı” yapan Japonların hava bombardımanından saklanmak için gece karartmalarını test ediyor.

Avustralya ordusunun büyük kısmı denizaşırı, Kuzey Afrika’daki Mihver güçlerine karşı savaşıyor veya Singapur’u koruyor. Adada korkulan bir Japon işgalini engellemek için pek asker kalmadı.

Sovyet birliklerinin son bölükleri Smolensk’in batısında kuşatıldı ve Alman temizlik kuvvetleri tarafından imha edildi; ancak Wehrmacht, şiddetli Kızıl Ordu direnişi yüzünden SSCB’ye ilerlemeyi durdurmak zorunda kaldı.

New York Times shows the German invasion of USSR 7 weeks in- with Kiev surrounded, Smolensk fallen, & Leningrad menaced;
7 Eylül tarihli New York Times Gazetesinde, Almanların SSCB’nin işgalini

11 Ağustos 1941 7 Eylül tarihli New York Times Gazetesinde, Almanların SSCB’nin işgalini gösteriyor: Kiev mış Smolensk düşmüş ve Leningrad tehdit edilmiş durumda.

Japon Şef Amirali Yamamoto şimdi, ABD Deniz Kuvvetleri filosuna Hawaii Limanı’ndaki bir önleyici vuruş yapmayı planlıyor: “Amerikalıları ilk vuruşumuzda sakat bırakmak için onlara ölümcül bir darbe vurmalıyız.”

12 Ağustos 1941 Tüm Yahudi Romanyalılara, Nazi müttefiki hükümet tarafından zorunlu elle çalıştırılmak üzere çağrılması için yerel polise kaydolmaları emredildi. Romanya’da yaşayan Sırplar, Hırvatlar ve Çingeneler de yol yapımı, siper için hendek kazma ve mezar yeri kazmaya zorlanıyor.

Kızıl Ordu Almanlara karşı yeni deneysel bir silah geliştiriyor: “tank imha edici köpekler” sırtlarına, bağlı mayınlar, panzerlerin altında koşmak ve patlamak için eğitiliyorlar. Köpeklere tankların altında yiyecek bulmaları öğretilince Alman panzerlerinin altına dalmaya başladılar ve taşıdıkları zırh delici bombayı patlatmak için sırtlarında bir kol var. Sovyet tanksavar köpekleri başlangıçta, madenlerini serbest bırakmak için dişleriyle bir kordon çekmek, daha sonra çok karmaşık işlere geri dönmek için eğitildi. Şimdi onlar intihar köpekleri olarak kullanılıyor.

French President Marshal Pétain announces new authoritarian measures to secure Vichy regime in face of an "evil wind of discontent": all political activity is banned in France, Freemasons & Communists being arrested.Pétain: French-Nazi collaboration "offered with great courtesy by Monsieur Hitler" is not being embraced with enough enthusiasm by the French people. He promises to “save you from yourselves”. Pétain orders French people to unite under his personal rule, to help France regain her national glory & speed release of million French prisoners in Germany
Mareşal Pétain ‘Revolution Nationale’

13 Ağustos 1941 Fransa Cumhurbaşkanı Mareşal Pétain, Vichy rejimini “kötü bir hoşnutsuzluk rüzgârı” karşısında güvence altına almak için yeni otoriter önlemleri açıkladı: Fransa’daki bütün siyasi faaliyetler yasaklandı, Masonlar ve Komünistler tutuklandı.

Pétain: “Mösyö Hitler’in müthiş nezaketiyle sunulan Fransız-Nazi iş birliği, Fransız halkı tarafından yeterince coşkuyla karşılanmıyor. O, seni kendinden kurtarmaya söz verdi. ”

Pétain, Fransız halkına, Fransa’daki ulusal ihtişamını ve milyonlarca Fransız mahkûmun tutukluluktan kurtulabilmesi için Fransa’nın kendi egemenliği altında birleşmesini emretti.[2]

Bugüne kadarki en büyük hava baskınlarından birinde Köln, 54 RAF bombacısı ve 4 yeni ve büyük, Amerikan yapımı “Uçan Kale” tarafından vuruldu. İngiltere’nin ABD’den satın alınan ağır bombardıman uçağı B17 Flying Fortress “Uçan Kale”nin, Alman avcı uçaklarına karşı bağışık olduğu iddia ediliyor; yüksekten uçuyor ve makineli tüfekle dolu olduğundan kendini koruyabiliyor. 2 Köln fabrikası şu an yanıyor. Bununla birlikte 13 Kraliyet Hava Kuvvetleri uçağı operasyonda kaybedildi. İngiliz bombardımanının Alman moralini parçalayacağı sanılıyor.

14 Ağustos 1941 Popüler Alman fıkrası: Bir adam SS- Gestapo sorgulayıcısı tarafından tutuklanıyor. Sorgulayıcı, gözlerimden hangisinin cam göz olduğunu tahmin edersen gitmene izin vereceğim diyor. Mahkûm sol gözü işaret ediyor. Gestapo mensubu şaşırttı. O gözün cam olduğunu nereden bildin? ‘İçinde insanın dokunuşunu tespit ettim’

SSCB’yi işgal eden Alman kuvvetleri ilk Karadeniz limanları olan Kherson’u yani “Kırım’a açılan kapı”yı ele geçirdi. Almanlar gemilerini ele

Heavy bomber B17 "Flying Fortress", purchased by U.K. from USA, is claimed to be immune to German fighter planes - flying high, bristling with machine guns. 2 Cologne factories now on fire- but bitter toll of 13 Royal Air Force planes lost to flak & fighters. British hope daylight bombing will smash German morale.
Köln bombardımanı RAF 1941

geçirmeden önce, Sovyet Donanması, deniz üslerini çılgınca tahliye ediyordu.

15 Ağustos 1941 Newfoundland’da yapılan dört günlük bir toplantıdan sonra, Churchill ve Roosevelt yeni bir “Atlantik Tüzüğü”nü yani ABD ve İngiltere’nin dünya için daha iyi bir gelecek için umutlarını temel aldıkları ortak ilkeleri “açıkladı.[3]

Atlantic Charter (Atlantik Sözleşmesi) tüm insanların kendi hükümet biçimlerini seçme hakkı” olduğunu açıkladı.  Churchill, ABD’nin Almanya’ya savaş açacağını umut ediyor.

Polish Catholic Friar Maximilian Kolbe has died in German concentration camp of Auschwitz. Two weeks ago, he volunteered to be starved to death in order to save a stranger's life. SS guards at Auschwitz chose 10 prisoners to starve in an underground bunker- reprisal for an escape attempt. Hearing one of the condemned, Franciszek Gajowniczek, cry out for his wife & children, Kolbe offered himself in the man's place. After 2 weeks of starvation, only Kolbe survived, praying constantly. Unusually, none of the condemned attempted cannibalism. The SS guards have killed him with injection of carbolic acid.
Maximilian Kolbe

Polonyalı Katolik rahip Maximilian Kolbe, Alman Auschwitz toplama kampında öldü. İki hafta önce, bir yabancının hayatını kurtarmak için açlıktan ölmeye gönüllü oldu. Auschwitz’deki SS gardiyanları, bir kaçış girişimine misilleme için bir yeraltı sığınağında açlıktan ölmek üzere 10 mahkûmu seçti. Mahkumlardan biri olan Franciszek Gajowniczek’in karısını ve çocuklarını haykırdığı için, Kolbe kendinin adamın yerine öldürülmesini teklif etti. 2 haftalık açlıktan sonra sürekli dua eden Kolbe ölmemişti. Olağandışı olarak, mahkumalrın hiçbiri yamyamlığa teşebbüs etmemişti. SS muhafızları Kolb’yi nihayetinde karbolik asit enjeksiyonu ile öldürdü.

Notlar

[1] Untermensch veya alt insan, Naziler tarafından sık sık “Doğu’dan gelen kitleler” olarak adlandırılan, Aryan olmayan kitleleri alt insan olarak betimleyen terim. Yahudiler, Romanlar, Slavlar, Polonyalılar, Sırplar ve daha sonra da Ruslar bu tanımlama içerisine sokulmuştur.

[2] http://ibiblio.org/pha/policy/1941/1941-08-12a.html

[3] https://avalon.law.yale.edu/wwii/atlantic.asp